Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Gyermekágyi depresszió

A gyermekágyi depresszió a szülést követő hetekben vagy hónapokban jelentkező igen kifejezett szomorúságérzés, és az ehhez kapcsolódó pszichés zavarok együttese.

A gyermekágyban tapasztalható szomorúság gyakori szülés után - a nő a szülést követő 3 napon belül bánatosnak vagy elhagyatottnak érzi magát. A kismamáknak nem kell túlzottan aggódniuk ezek miatt az érzések miatt, mert általában 2 héten belül elmúlnak. A gyermekágyi depresszió sokkal komolyabb hangulatváltozást jelent. Hetekig, hónapokig tarthat. Körülbelül az anyák 1%-át érinti. Súlyosabb, de nagyon ritka formája a gyermekágyi pszichózis, amikor pszichotikus magatartás is kialakul.

A gyermekágyi lehangoltság és depresszió okai nem világosak. Közrejátszhatnak a hormon-, különösen az ösztrogén- és a progeszteronszint hirtelen csökkenése is. A terhesség előtt meglévő depresszió is kialakíthat gyermekágyi depressziót. Ha a nőnek korábban depressziója volt, a terhesség során be kell számolnia erről az orvosának vagy a szülésznőnek. A gyermekvállalás és a terhesség okozta stressz is közreműködhet kialakításában. Ilyen feszültségforrások például a vajúdáskor és a szüléskor fellépő szövődmények, az alváshiány, az egyedüllét és a tehetetlenség érzése. Akiknek gyermekágyi depressziója alakul ki, annak általában a terhesség előtt is volt már valamilyen pszichés eltérése, vagy közeli rokonai között volt depressziós. A szociális támogatás hiánya és a házastársi viszály növeli a gyermekágyi depresszió esélyét.

Panaszok: gyakori sírás, hangulatváltozások, ingerlékenység és szomorúság; ritkábban fokozott fáradékonyság, a figyelemösszpontosítás romlása, alvászavarok, a szexuális érdeklődés csökkenése, szorongás, megváltozott étvágy, reménytelenség és megfelelni képtelenség érzése. A tünetek megakadályozzák a nőt abban, hogy szokásos napirendje szerint éljen. A gyermekágyi depresszióban szenvedő nő nem mutat érdeklődést gyermeke iránt.

Gyermekágyi pszichózisban a depresszióhoz öngyilkossági vagy másra irányuló erőszakos gondolatok, hallucinációk, különös viselkedés társulhatnak. Néha a gyermekágyi pszichózisban az anya a gyermekének is képes ártani.

Ha a nő szomorú, általában a család és a barátok támogatása is elegendő. A gyermekágyi depresszióban azonban szakszerű segítség is nélkülözhetetlen Általában a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés Lásd még egyaránt szükséges. Ha a nőben gyermekágyi pszichózis alakul ki, és kórházi kezelést is igényel, lehetőség szerint olyan osztályon kell elhelyezni, ahol gyermeke is mellette lehet. Kezelése során antipszichotikumokat n és antidepresszánsokat szoktak alkalmazni. Az a nő, aki szoptat, beszélje meg kezelőorvosával, hogy a gyógyszerek szedése mellett folytathatja-e a szoptatást. Lásd még

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

262. FEJEZET Gyermekágy