Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mit nevezünk veszélyeztetettségnek és súlyos válsághelyzetnek, a jogszabály szerint?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Gyermekágyi depresszió

A gyermekágyi depresszió a szülést követő hetekben vagy hónapokban jelentkező igen kifejezett szomorúságérzés, és az ehhez kapcsolódó pszichés zavarok együttese.

A gyermekágyban tapasztalható szomorúság gyakori szülés után - a nő a szülést követő 3 napon belül bánatosnak vagy elhagyatottnak érzi magát. A kismamáknak nem kell túlzottan aggódniuk ezek miatt az érzések miatt, mert általában 2 héten belül elmúlnak. A gyermekágyi depresszió sokkal komolyabb hangulatváltozást jelent. Hetekig, hónapokig tarthat. Körülbelül az anyák 1%-át érinti. Súlyosabb, de nagyon ritka formája a gyermekágyi pszichózis, amikor pszichotikus magatartás is kialakul.

A gyermekágyi lehangoltság és depresszió okai nem világosak. Közrejátszhatnak a hormon-, különösen az ösztrogén- és a progeszteronszint hirtelen csökkenése is. A terhesség előtt meglévő depresszió is kialakíthat gyermekágyi depressziót. Ha a nőnek korábban depressziója volt, a terhesség során be kell számolnia erről az orvosának vagy a szülésznőnek. A gyermekvállalás és a terhesség okozta stressz is közreműködhet kialakításában. Ilyen feszültségforrások például a vajúdáskor és a szüléskor fellépő szövődmények, az alváshiány, az egyedüllét és a tehetetlenség érzése. Akiknek gyermekágyi depressziója alakul ki, annak általában a terhesség előtt is volt már valamilyen pszichés eltérése, vagy közeli rokonai között volt depressziós. A szociális támogatás hiánya és a házastársi viszály növeli a gyermekágyi depresszió esélyét.

Panaszok: gyakori sírás, hangulatváltozások, ingerlékenység és szomorúság; ritkábban fokozott fáradékonyság, a figyelemösszpontosítás romlása, alvászavarok, a szexuális érdeklődés csökkenése, szorongás, megváltozott étvágy, reménytelenség és megfelelni képtelenség érzése. A tünetek megakadályozzák a nőt abban, hogy szokásos napirendje szerint éljen. A gyermekágyi depresszióban szenvedő nő nem mutat érdeklődést gyermeke iránt.

Gyermekágyi pszichózisban a depresszióhoz öngyilkossági vagy másra irányuló erőszakos gondolatok, hallucinációk, különös viselkedés társulhatnak. Néha a gyermekágyi pszichózisban az anya a gyermekének is képes ártani.

Ha a nő szomorú, általában a család és a barátok támogatása is elegendő. A gyermekágyi depresszióban azonban szakszerű segítség is nélkülözhetetlen Általában a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés Lásd még egyaránt szükséges. Ha a nőben gyermekágyi pszichózis alakul ki, és kórházi kezelést is igényel, lehetőség szerint olyan osztályon kell elhelyezni, ahol gyermeke is mellette lehet. Kezelése során antipszichotikumokat n és antidepresszánsokat szoktak alkalmazni. Az a nő, aki szoptat, beszélje meg kezelőorvosával, hogy a gyógyszerek szedése mellett folytathatja-e a szoptatást. Lásd még

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

262. FEJEZET Gyermekágy