Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi történik az őstermelőkkel, hova jelentenek, ki jelenti be őket?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Terhesség-megszakítás

Abortusznak (művi terhesség-megszakításnak) nevezzük a terhesség tervezett, eszközös befejezését.

A terhesség-megszakítás lehetőségei világszerte változnak a törvényileg tiltottól a kérésre elvégezhetőig. A világon a nők mintegy kétharmadának van legálisan lehetősége művi terhesség-megszakításra. Az Egyesült Államokban államonként változik, hogy milyen korú terhességig engedélyezik a befejezést. Az Amerikai Egyesült Államokban az összes terhességek mintegy 25%-a megszakítással végződik, így ez az egyike a leggyakoribb műtéti beavatkozásoknak. ((Magyarországon 2002-ben 56.075 terhesség-megszakítás történt.))

Terhesség-megszakítást lehet gyógyszeresen vagy eszközösen (műtétileg) végezni. A módszert többek között a terhesség korától függően kell kiválasztani. A terhességi kort meglehetősen nehéz meghatározni, ha a fogamzást követően még volt a nőnek vérzése, jelentős súlyfeleslege van vagy a méhe inkább hátrahajló, semmint előrefelé hajló. Ilyen esetekben többnyire ultrahang segítségével lehet megbecsülni a terhesség korát.

Sebészi beavatkozás során eltávolítják a méh tartalmát a hüvelyen át. Az abortuszok 95%-ában ezt a módszert használják. A terhesség korától függően erre különböző technikák ismertek.

A 12 hetesnél kisebb terhességek esetén szinte minden esetben vákuumos kürettet végeznek. Ilyenkor az orvosi többnyire egy vákuumforráshoz (szívógép, kézi szívó vagy vákuum fecskendő) csatlakoztatott kis, hajlékony csövet használnak. Ezt a csövet a méhszájon át a méhűrbe helyezik, majd azt óvatosan, de alaposan kiürítik. Az esetek egy részében ettől nem szakad meg a terhesség. Erre kell gondolni, ha az abortusz utáni első hónapban nem jelentkezik a menstruáció.

A terhesség első 4-6 hete során a méhszáj tágítása nélkül is el lehet végezni a megszakítást, mert egy kis szívócső is elégséges a beavatkozáshoz. A 7-12. hét körüli terhességeknél már méhszájtágításra is szükség van, hogy nagyobb szívócsövet is be tudjanak helyezni. A méhszájsérülések elkerülése érdekében a mechanikus módszerek helyett lehet nedvszívó természetes anyagokat, például szárított hínárszálat (laminária) használni tágításra. A lamináriát a méhszájba helyezik fel, és ott hagyják legalább 4-5, de gyakran 24 órára. A laminária nagy mennyiségben felszívja a testnedveket és kitágítja a méhszájat. Egyes kémiai ágenseknek, mint például a prosztaglandinnak is van méhszájtágító hatása.

A 12 hétnél idősebb terhességek megszakítására az úgy nevezett tágításos-leszívásos módszer alkalmas. A méhszáj feltágítása után fogó, illetve vákuum segítségével távolítják el a magzatot és a placentát. Ezután óvatosan kikaparják a méhűrt, és ellenőrzik, hogy mindent eltávolítottak-e. E módszer mellett kevesebb apró szövődmény léphet fel, mint a gyógyszeres indukált megszakítás mellett. 16 hétnél idősebb terhességben viszont már komolyabb szövődmények (pl. méh- vagy bélsérülések) is felléphetnek.

A terhesség-megszakítás indukciójára alkalmas gyógyszerek közé tartozik a mifepriszton (RU-486) vagy a prosztaglandin (mizoprosztol). A szájon át beadott mifepriszton gátolja a progeszteron hormon hatását, mely így nem képes a méhnyálkahártyát előkészíteni a terhességre. Mifeprisztont csak 7 hetes vagy annál fiatalabb terhességek megszakítására lehet alkalmazni. A prosztaglandinok olyan hormonszerű anyagok, melyek méhösszehúzódásokat provokálnak. Be lehet adni szájon át, hüvelybe helyezve vagy injekcióban. A mifepriszton után prosztaglandint kell beadni. A jelenleg alkalmazott kezelési séma először 1-3 tabletta mifeprisztont, majd 2 nappal később szájon át vagy hüvelyen át beadott prosztaglandin (mizoprosztol) beadását írja elő. Ez a séma 95%-ban eredményes terhesség-megszakításhoz vezet. Ha ez mégsem történik meg, akkor sebészi befejezést kell végezni.


Szövődmények

Általában elmondható, hogy sokkal nagyobb a terhesség-megszakítás során, mint a fogamzásgátlás vagy sterilizáció során fellépő szövődmények veszélye. A terhesség-megszakítás szövődményeinek gyakorisága a terhesség korától és a megszakítás módjától függ. Minél idősebb a terhesség, annál nagyobb a kockázat. Mindazonáltal ritkán fordul elő komplikáció, ha megfelelő szakember, kórházi körülmények között végzi el a megszakítást.

Ezer abortuszból 1 esetben fordul elő méhperforáció (a méh falának átlyukadása). Néha a bélkacsok vagy más szervek is sérülnek. Tízezer esetből 6-ban jelentkezik jelentősebb vérzés közvetlen a beavatkozás után. Néhány technika mellett, főleg a második trimeszter (terhesség középső szakasza) során, előfordulhat méhszájrepedés.

Késői szövődmények közé tartozik a fertőzés vagy az alsó végtagi trombózis. Vérzés akkor lép fel, ha méhűrben a méhlepény egy darabja marad bent. Nagyon ritkán a beavatkozás közben bekövetkezett méhnyálkahártya-sérülés vagy az azt követő fertőzés sterilitást eredményez. Ezt nevezik Asherman-szindrómának. Ha Rh-negatív vércsoportú édesanyának Rh-pozitív magzata van, az anya ellenanyagokat termelhet - mint minden hasonló terhességben, vetélésben vagy szülés során. Az ilyen ellenanyagok a következő terhességekre nagyon veszélyesek, ezért az édesanyát Rh 0(D)-immunglobulin védelemben kell részesíteni. Lásd még

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

255. FEJEZET Családtervezés
Fogamzásgátlás »
Terhesség-megszakítás
Sterilizáció »