Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Terhesség-megszakítás

Abortusznak (művi terhesség-megszakításnak) nevezzük a terhesség tervezett, eszközös befejezését.

A terhesség-megszakítás lehetőségei világszerte változnak a törvényileg tiltottól a kérésre elvégezhetőig. A világon a nők mintegy kétharmadának van legálisan lehetősége művi terhesség-megszakításra. Az Egyesült Államokban államonként változik, hogy milyen korú terhességig engedélyezik a befejezést. Az Amerikai Egyesült Államokban az összes terhességek mintegy 25%-a megszakítással végződik, így ez az egyike a leggyakoribb műtéti beavatkozásoknak. ((Magyarországon 2002-ben 56.075 terhesség-megszakítás történt.))

Terhesség-megszakítást lehet gyógyszeresen vagy eszközösen (műtétileg) végezni. A módszert többek között a terhesség korától függően kell kiválasztani. A terhességi kort meglehetősen nehéz meghatározni, ha a fogamzást követően még volt a nőnek vérzése, jelentős súlyfeleslege van vagy a méhe inkább hátrahajló, semmint előrefelé hajló. Ilyen esetekben többnyire ultrahang segítségével lehet megbecsülni a terhesség korát.

Sebészi beavatkozás során eltávolítják a méh tartalmát a hüvelyen át. Az abortuszok 95%-ában ezt a módszert használják. A terhesség korától függően erre különböző technikák ismertek.

A 12 hetesnél kisebb terhességek esetén szinte minden esetben vákuumos kürettet végeznek. Ilyenkor az orvosi többnyire egy vákuumforráshoz (szívógép, kézi szívó vagy vákuum fecskendő) csatlakoztatott kis, hajlékony csövet használnak. Ezt a csövet a méhszájon át a méhűrbe helyezik, majd azt óvatosan, de alaposan kiürítik. Az esetek egy részében ettől nem szakad meg a terhesség. Erre kell gondolni, ha az abortusz utáni első hónapban nem jelentkezik a menstruáció.

A terhesség első 4-6 hete során a méhszáj tágítása nélkül is el lehet végezni a megszakítást, mert egy kis szívócső is elégséges a beavatkozáshoz. A 7-12. hét körüli terhességeknél már méhszájtágításra is szükség van, hogy nagyobb szívócsövet is be tudjanak helyezni. A méhszájsérülések elkerülése érdekében a mechanikus módszerek helyett lehet nedvszívó természetes anyagokat, például szárított hínárszálat (laminária) használni tágításra. A lamináriát a méhszájba helyezik fel, és ott hagyják legalább 4-5, de gyakran 24 órára. A laminária nagy mennyiségben felszívja a testnedveket és kitágítja a méhszájat. Egyes kémiai ágenseknek, mint például a prosztaglandinnak is van méhszájtágító hatása.

A 12 hétnél idősebb terhességek megszakítására az úgy nevezett tágításos-leszívásos módszer alkalmas. A méhszáj feltágítása után fogó, illetve vákuum segítségével távolítják el a magzatot és a placentát. Ezután óvatosan kikaparják a méhűrt, és ellenőrzik, hogy mindent eltávolítottak-e. E módszer mellett kevesebb apró szövődmény léphet fel, mint a gyógyszeres indukált megszakítás mellett. 16 hétnél idősebb terhességben viszont már komolyabb szövődmények (pl. méh- vagy bélsérülések) is felléphetnek.

A terhesség-megszakítás indukciójára alkalmas gyógyszerek közé tartozik a mifepriszton (RU-486) vagy a prosztaglandin (mizoprosztol). A szájon át beadott mifepriszton gátolja a progeszteron hormon hatását, mely így nem képes a méhnyálkahártyát előkészíteni a terhességre. Mifeprisztont csak 7 hetes vagy annál fiatalabb terhességek megszakítására lehet alkalmazni. A prosztaglandinok olyan hormonszerű anyagok, melyek méhösszehúzódásokat provokálnak. Be lehet adni szájon át, hüvelybe helyezve vagy injekcióban. A mifepriszton után prosztaglandint kell beadni. A jelenleg alkalmazott kezelési séma először 1-3 tabletta mifeprisztont, majd 2 nappal később szájon át vagy hüvelyen át beadott prosztaglandin (mizoprosztol) beadását írja elő. Ez a séma 95%-ban eredményes terhesség-megszakításhoz vezet. Ha ez mégsem történik meg, akkor sebészi befejezést kell végezni.


Szövődmények

Általában elmondható, hogy sokkal nagyobb a terhesség-megszakítás során, mint a fogamzásgátlás vagy sterilizáció során fellépő szövődmények veszélye. A terhesség-megszakítás szövődményeinek gyakorisága a terhesség korától és a megszakítás módjától függ. Minél idősebb a terhesség, annál nagyobb a kockázat. Mindazonáltal ritkán fordul elő komplikáció, ha megfelelő szakember, kórházi körülmények között végzi el a megszakítást.

Ezer abortuszból 1 esetben fordul elő méhperforáció (a méh falának átlyukadása). Néha a bélkacsok vagy más szervek is sérülnek. Tízezer esetből 6-ban jelentkezik jelentősebb vérzés közvetlen a beavatkozás után. Néhány technika mellett, főleg a második trimeszter (terhesség középső szakasza) során, előfordulhat méhszájrepedés.

Késői szövődmények közé tartozik a fertőzés vagy az alsó végtagi trombózis. Vérzés akkor lép fel, ha méhűrben a méhlepény egy darabja marad bent. Nagyon ritkán a beavatkozás közben bekövetkezett méhnyálkahártya-sérülés vagy az azt követő fertőzés sterilitást eredményez. Ezt nevezik Asherman-szindrómának. Ha Rh-negatív vércsoportú édesanyának Rh-pozitív magzata van, az anya ellenanyagokat termelhet - mint minden hasonló terhességben, vetélésben vagy szülés során. Az ilyen ellenanyagok a következő terhességekre nagyon veszélyesek, ezért az édesanyát Rh 0(D)-immunglobulin védelemben kell részesíteni. Lásd még

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

255. FEJEZET Családtervezés
Fogamzásgátlás »
Terhesség-megszakítás
Sterilizáció »