Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A dobhártya perforációja

A dobhártya perforációja a dobhártyán keletkező lyuk.

A perforáció leggyakoribb oka a középfül fertőzése (középfül-gyulladás). Hirtelen nyomásváltozás - nyomásnövekedés, például robbantás, pofon vagy búvármerülés, illetve nyomáscsökkenés, például repülés - miatt is kilyukadhat a dobhártya. Hő vagy vegyszerek által okozott égés miatt is keletkezhet lyuk. A dobhártyát szándékosan (pl. fültisztító) vagy véletlenül (pl. alacsonyan levő gally, eldobott ceruza) a fülbe kerülő tárgyak is kilyukaszthatják. A dobhártyát átszakító tárgy a (dobhártyát a belső füllel összekötő) hallócsontokat eltörheti, vagy elmozdíthatja azokat helyükről. Az eltört hallócsontok, vagy maga a tárgy akár a belső fülbe is bejuthatnak. A lyukat a fülkürt elzáródása miatt kialakult nagy nyomáskülönbség (barotrauma) is okozhatja.


Panaszok, tünetek és kórisme

A dobhártya átszakadása hirtelen jelentkező, súlyos fájdalmat okoz, ezt néha fülvérzés, hallásromlás és fülcsengés (tinnitusz) Lásd még követi. A halláskárosodás súlyosabb, ha a hallócsontok folytonossága megszakad, vagy a belső fül megsérült. A belső fül megbetegedése forgó jellegű szédülést (vertigót) is okozhat. A fülből 24-48 órán belül genny kezd szivárogni, főleg ha víz vagy más idegen anyag jutott a középfülbe. A sérülés diagnosztizálása egy speciális készülékkel, az otoszkóppal végzett megtekintéssel lehetséges.


Kezelés

A fület szárazon kell tartani. Ha fertőzés alakult ki, antibiotikum tartalmú fülcsepp használható. A dobhártya általában további kezelés nélkül is meggyó-gyul, de ha ez 2 hónapon belül nem következik be, műtéttel kell azt helyreállítani (timpanoplasztika). Ha a perforációt nem kezelik, a beteg középfülében lappangó fertőzés - krónikus középfül-gyulladás - alakulhat ki.

Amennyiben a dobhártya-szakadást tartós vezetéses halláskárosodás Lásd még követi, a hallócsontok elmozdulására vagy rögzülésére lehet gyanakodni - ez műtéttel korrigálható. Ha a sérülés után kialakuló szenzoros halláskárosodás vagy szédülés nem múlik el pár órán belül, feltehetőleg valami bejuthatott a belső fülbe, illetve sérülést okozhatott abban.