Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A dobhártya perforációja

A dobhártya perforációja a dobhártyán keletkező lyuk.

A perforáció leggyakoribb oka a középfül fertőzése (középfül-gyulladás). Hirtelen nyomásváltozás - nyomásnövekedés, például robbantás, pofon vagy búvármerülés, illetve nyomáscsökkenés, például repülés - miatt is kilyukadhat a dobhártya. Hő vagy vegyszerek által okozott égés miatt is keletkezhet lyuk. A dobhártyát szándékosan (pl. fültisztító) vagy véletlenül (pl. alacsonyan levő gally, eldobott ceruza) a fülbe kerülő tárgyak is kilyukaszthatják. A dobhártyát átszakító tárgy a (dobhártyát a belső füllel összekötő) hallócsontokat eltörheti, vagy elmozdíthatja azokat helyükről. Az eltört hallócsontok, vagy maga a tárgy akár a belső fülbe is bejuthatnak. A lyukat a fülkürt elzáródása miatt kialakult nagy nyomáskülönbség (barotrauma) is okozhatja.


Panaszok, tünetek és kórisme

A dobhártya átszakadása hirtelen jelentkező, súlyos fájdalmat okoz, ezt néha fülvérzés, hallásromlás és fülcsengés (tinnitusz) Lásd még követi. A halláskárosodás súlyosabb, ha a hallócsontok folytonossága megszakad, vagy a belső fül megsérült. A belső fül megbetegedése forgó jellegű szédülést (vertigót) is okozhat. A fülből 24-48 órán belül genny kezd szivárogni, főleg ha víz vagy más idegen anyag jutott a középfülbe. A sérülés diagnosztizálása egy speciális készülékkel, az otoszkóppal végzett megtekintéssel lehetséges.


Kezelés

A fület szárazon kell tartani. Ha fertőzés alakult ki, antibiotikum tartalmú fülcsepp használható. A dobhártya általában további kezelés nélkül is meggyó-gyul, de ha ez 2 hónapon belül nem következik be, műtéttel kell azt helyreállítani (timpanoplasztika). Ha a perforációt nem kezelik, a beteg középfülében lappangó fertőzés - krónikus középfül-gyulladás - alakulhat ki.

Amennyiben a dobhártya-szakadást tartós vezetéses halláskárosodás Lásd még követi, a hallócsontok elmozdulására vagy rögzülésére lehet gyanakodni - ez műtéttel korrigálható. Ha a sérülés után kialakuló szenzoros halláskárosodás vagy szédülés nem múlik el pár órán belül, feltehetőleg valami bejuthatott a belső fülbe, illetve sérülést okozhatott abban.