Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mik tartoznak a háziorvosi ellátás szolgáltatásai közé?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Kamrai tahikardia

A kamrai (ventrikuláris) tahikardia legalább 120 ütés per perccel járó, kamrai eredetű ritmus.

Ez a ritmuszavar egymást követő kamrai eredetű korai ütések sorozataként képzelhető el. Olykor csupán néhány ilyen ütés fordul elő együtt, majd a szív visszatér a normális ritmushoz. A 30 másodpercnél tovább tartó kamrai tahikardiát tartós (szuszténd) kamrai tahikardiának hívják. Ez általában kamrai károsodást előidéző anatómiai szívbetegségben fordul elő. Leggyakrabban hetekkel vagy hónapokkal szívroham után jelentkezik. Gyakoribb idősek között, ritkán azonban kialakulhat olyan fiatalokban is, akiknek nincs strukturális szívbetegségük.


Panaszok, tünetek és kórisme

Szívdobogásérzés (palpitáció) szinte mindig fellép. A tartós kamrai tahikardia veszélyes lehet, mivel a kamrák nem tudnak eléggé telődni, illetve nem tudják megfelelően pumpálni a vért. A vérnyomás leesik, amit szívelégtelenség követ. Ez a fajta ritmuszavar azért is veszedelmes lehet, mert kamraremegéssé - a szívleállás egy fajtájává alakulhat át. A kamrai tahikardia néha még 200/percnél magasabb frekvenciánál is alig okoz tüneteket, de ettől függetlenül még nagyon veszélyes lehet.

A diagnózis felállításában és a kezelés szükségességének megállapításában elektrokardiográfia (EKG) Lásd még nyújt segítséget. Hordozható EKG (Holter-) monitor is alkalmazható a szívritmus 24 órás rögzítésére.


Kezelés

A ventrikuláris tahikardiát csak akkor kezelik, ha tüneteket okoz, vagy ha a rohamok 30 másodpercnél hosszabbak, még ha nem járnak is tünetekkel. A tartós kamrai tahikardia gyakran sürgősségi kezelést igényel. Ha a rohamok miatt a vérnyomás nagyon leesik, azonnal kardioverziót végeznek. Intravénás gyógyszerekkel is meg lehet szüntetni vagy el lehet nyomni a ritmuszavart. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek a lidokain, a prokainamid és az amiodaron.

Bizonyos eljárásokkal elpusztíthatók a kamrában EKG segítségével azonosított kicsiny kóros területek, amelyek felelőssé tehetők a tartós kamrai tahikardia kialakulásáért. Ilyen a radiofrekvenciás abláció (meghatározott frekvenciájú energia kibocsátása a szívbe vezetett katéter elektródán), valamint a nyitott szívműtétek.

Amennyiben a terápia hatástalan, automata defibrillátor (egy apró eszköz, amely képes érzékelni az arritmiát, és egy áramütéssel korrigálni azt) ültethető be. Az eljárás hasonló a mesterséges pészméker beültetéséhez.