Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Egész évben tartó allergiák

Az egész évben tartó (perenniális) allergiás megbetegedéseket a levegőben szálló részecskék, például a házipor váltják ki.

Az egész éven át tartó allergiás megbetegedések az év bármelyik időszakában előfordulhatnak, vagy akár egész évben fennállhatnak. A perenniális allergia gyakran háziporra adott reakció. A házipor penészgomba- és egyéb gombaspórákat, szövetszálakat, állatszőrt, poratkákat és rovartörmelékeket tartalmaz. A csótányok testében és felszínén lévő anyagok gyakran okoznak allergiás reakciót. Ezek az anyagok egész évben jelen vannak a háztartásokban, azonban a téli hónapokban, amikor több időt töltünk a lakásban, súlyosabb tüneteket okozhatnak.

A perenniális allergiákra inkább orrtünetek (allergiás orrnyálkahártya-gyulladás), mint a szemtünetek (allergiás kötőhártya-gyulladás) jellemzők. Allergiás kötőhártya-gyulladás alakulhat ki azonban, ha az allergének szándékosan, vagy véletlenül a szembe kerülnek. Ilyen anyagok a szem betegségére használt gyógyszerek, kozmetikumok, például szemceruza, púder, hajfesték. A kontaktlencsék tisztításához használt folyadék kémiai úton válthat ki allergiás reakciót.


Panaszok, tünetek és kórisme

Az egész éven át tartó allergiák orr-, szájpadlás-, torok és szemviszketést okozhatnak. A viszketés fokozatosan vagy hirtelen alakulhat ki. Az orrfolyás tiszta, vízszerű váladékkal jár és orrdugulás kíséri. Gyakori a tüsszögés. Az orr krónikusan is bedugulhat. A fülkürt - mely összeköttetést létesít a középfül és az orr hátsó része között - duzzadttá válhat, ezért különösen gyermekekben romolhat a hallás. Néhány betegnek ismétlődő melléküreg-gyulladása (idült szinuszitisz) és orrnyálkahártya duzzanata (orrpolipus) van.

Az érintett szemek könnyeznek és viszketnek. A szemfehérje és a szemhéj vörös és duzzadt.

Az egész éven át tartó allergiához asztma is társulhat, amelyet ugyanazok az allergének váltják ki, mint az allergiás rinitiszt és a kötőhártya-gyulladást is.

A diagnózis a tüneteken és jelentkezésük körülményein alapul, azaz kimutatható-e kapcsolat bizonyos tevékenységekkel (pl. macskasimogatás).


Megelőzés és kezelés

A tünetek megelőzésére elsősorban az allergén kerülése ajánlott. Ha valaki a háziporra érzékeny, akkor a porfogó tárgyak, pl. csecsebecsék, magazinok és könyvek eltávolítása segíthet. Cseréljük le kárpitozott bútorainkat, vagy gyakran porszívózzunk. A függönyök és sötétítők redőnyre cserélhetők; a szőnyegeket távolítsuk el, vagy helyettesítsük futószőnyeggel. Az ágybetéteket és párnákat finom szőttes anyaggal vonjuk be, melyeken nem tudnak áthatolni a poratkák és az allergén részecskék. Sűrűn portalanítsunk, és a szobák felmosása is segíthet. A légkondicionálók csökkentik a levegő magas nedvességtartalmát, amely a poratkák szaporodását segíti, ugyanakkor nagyon hatékony levegőszűrők is beiktathatók. Ha valaki állatszőrre allergiás, akkor a család kedvenc állatát csak a ház bizonyos szobáiba engedjük be, vagy amennyiben lehetséges, tartsuk a házon kívül. Az állat hetenkénti mosdatása is segíthet.

A betegség gyógyszeres kezelése megegyezik a szezonális allergia kezelésével.

Idült melléküreg-gyulladásban vagy orrpolipózisban szenvedő betegeknek sebészeti beavatkozásra lehet szükségük, amellyel javítható a melléküregek elvezetése, és eltávolítható a fertőzött szövetek és váladék, vagy akár az orrpolip. A műtét előtt és után jó hatású, ha a melléküregeket rendszeresen meleg, sós vízzel öblítik át; a módszert melléküreg irrigációnak nevezik.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

185. FEJEZET Allergiás reakciók