Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

Egész évben tartó allergiák

Az egész évben tartó (perenniális) allergiás megbetegedéseket a levegőben szálló részecskék, például a házipor váltják ki.

Az egész éven át tartó allergiás megbetegedések az év bármelyik időszakában előfordulhatnak, vagy akár egész évben fennállhatnak. A perenniális allergia gyakran háziporra adott reakció. A házipor penészgomba- és egyéb gombaspórákat, szövetszálakat, állatszőrt, poratkákat és rovartörmelékeket tartalmaz. A csótányok testében és felszínén lévő anyagok gyakran okoznak allergiás reakciót. Ezek az anyagok egész évben jelen vannak a háztartásokban, azonban a téli hónapokban, amikor több időt töltünk a lakásban, súlyosabb tüneteket okozhatnak.

A perenniális allergiákra inkább orrtünetek (allergiás orrnyálkahártya-gyulladás), mint a szemtünetek (allergiás kötőhártya-gyulladás) jellemzők. Allergiás kötőhártya-gyulladás alakulhat ki azonban, ha az allergének szándékosan, vagy véletlenül a szembe kerülnek. Ilyen anyagok a szem betegségére használt gyógyszerek, kozmetikumok, például szemceruza, púder, hajfesték. A kontaktlencsék tisztításához használt folyadék kémiai úton válthat ki allergiás reakciót.


Panaszok, tünetek és kórisme

Az egész éven át tartó allergiák orr-, szájpadlás-, torok és szemviszketést okozhatnak. A viszketés fokozatosan vagy hirtelen alakulhat ki. Az orrfolyás tiszta, vízszerű váladékkal jár és orrdugulás kíséri. Gyakori a tüsszögés. Az orr krónikusan is bedugulhat. A fülkürt - mely összeköttetést létesít a középfül és az orr hátsó része között - duzzadttá válhat, ezért különösen gyermekekben romolhat a hallás. Néhány betegnek ismétlődő melléküreg-gyulladása (idült szinuszitisz) és orrnyálkahártya duzzanata (orrpolipus) van.

Az érintett szemek könnyeznek és viszketnek. A szemfehérje és a szemhéj vörös és duzzadt.

Az egész éven át tartó allergiához asztma is társulhat, amelyet ugyanazok az allergének váltják ki, mint az allergiás rinitiszt és a kötőhártya-gyulladást is.

A diagnózis a tüneteken és jelentkezésük körülményein alapul, azaz kimutatható-e kapcsolat bizonyos tevékenységekkel (pl. macskasimogatás).


Megelőzés és kezelés

A tünetek megelőzésére elsősorban az allergén kerülése ajánlott. Ha valaki a háziporra érzékeny, akkor a porfogó tárgyak, pl. csecsebecsék, magazinok és könyvek eltávolítása segíthet. Cseréljük le kárpitozott bútorainkat, vagy gyakran porszívózzunk. A függönyök és sötétítők redőnyre cserélhetők; a szőnyegeket távolítsuk el, vagy helyettesítsük futószőnyeggel. Az ágybetéteket és párnákat finom szőttes anyaggal vonjuk be, melyeken nem tudnak áthatolni a poratkák és az allergén részecskék. Sűrűn portalanítsunk, és a szobák felmosása is segíthet. A légkondicionálók csökkentik a levegő magas nedvességtartalmát, amely a poratkák szaporodását segíti, ugyanakkor nagyon hatékony levegőszűrők is beiktathatók. Ha valaki állatszőrre allergiás, akkor a család kedvenc állatát csak a ház bizonyos szobáiba engedjük be, vagy amennyiben lehetséges, tartsuk a házon kívül. Az állat hetenkénti mosdatása is segíthet.

A betegség gyógyszeres kezelése megegyezik a szezonális allergia kezelésével.

Idült melléküreg-gyulladásban vagy orrpolipózisban szenvedő betegeknek sebészeti beavatkozásra lehet szükségük, amellyel javítható a melléküregek elvezetése, és eltávolítható a fertőzött szövetek és váladék, vagy akár az orrpolip. A műtét előtt és után jó hatású, ha a melléküregeket rendszeresen meleg, sós vízzel öblítik át; a módszert melléküreg irrigációnak nevezik.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

185. FEJEZET Allergiás reakciók