Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Orvosválasztási nyilatkozat csak a kórházban dolgozó illetve azzal szerződésben álló orvosokra vonatkozik? (tehát más kórházban dolgozókra nem?)
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

174. FEJEZET - Fehérvérsejtek betegségei

A fehérvérsejtek (leukociták) a szervezet fontos alkotóelemei, melyek a fertőző kórokozókkal és idegen anyagokkal szembeni védekezésben játszanak fontos szerepet. A szervezet megfelelő védelme érdekében elegendő fehérvérsejthez kell eljutnia az információnak arról, hogy fertőző kórokozó vagy idegen anyag került a szervezetbe, így azok a megfelelő helyre juthatnak, és a kórokozókat és káros anyagokat elpusztítják és megemésztik. Lásd még Lásd még

A fehérvérsejtek az összes többi vérsejthez hasonlóan a csontvelőben termelődnek. Őssejtekből fejlődnek, és az idő előrehaladtával az öt fő fehérvérsejt - neutrofil, limfocita, monocita, eozinofil és bazolfil - valamelyikévé érnek.

Normális esetben az ember naponta 1.000 billió fehérvérsejtet termel. A fehérvérsejtek számát adott mennyiségű vérre szokták megadni, tehát egy mikroliter vérben hány darab fehérvérsejt van. A normális fehérvérsejtszám 4.000-10.000 mikroliterenként. Az öt fő fehérvérsejt fajtának aránya és abszolút száma adott mennyiségű vérben meghatározható.

A túl kevés és a túl sok fehérvérsejt egyaránt betegségre utal. Ha a fehérvérsejtszám 4.000/mikroliter alá csökken, leukopéniáról beszélünk és ez fertőzésekkel szembeni fokozott érzékenységet jelent. Ha a fehérvérsejtszám 11.000/mikroliter fölé emelkedik leukocitózisról beszélünk; ennek hátterében a szervezet fertőzéssel szembeni védekező reakciója állhat. Ugyancsak magas fehérvérsejtszámot eredményez, ha a fehérvérsejtvonal fejlődése zavart szenved, és éretlen vagy kóros sejtek jutnak a vérkeringésbe.

Bizonyos betegségekben az öt fő fehérvérsejt vonalból csak az egyik, máskor egynél több, de akár mind az öt vonal érintett lehet. A neutrofilek és a limfociták megbetegedései a leggyakoribbak. A monocita és az eozinofil vonalat érintő betegségek kevésbé gyakoriak, a bazofileké pedig kimondottan ritkák.