Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Mi történik az őstermelőkkel, hova jelentenek, ki jelenti be őket?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

B 12 -VITAMIN-HIÁNY

A B 12 -vitamin hiányát többnyire felszívódási problémák okozzák. Ennek oka az intrinzik faktor, a gyomor által termelt fehérje hiánya lehet. Normális esetben a B 12 -vitamin felszívódása a vékonybél utolsó, vastagbélhez vezető szakaszán (ileum) történik. A felszívódáshoz azonban a vitaminnak egyesülnie kell az intrinzik faktorral. Ennek hiányában a B 12 -vitamin a bélben marad, és a széklettel távozik. Az intrinzik faktor hiányát okozhatják például a túlságosan aktív immunrendszer által termelt rendellenes antitestek, amik megtámadják és elpusztítják a gyomorban található, intrinzik faktor-termelő sejteket - autoimmun reakció következményeként.

Idős emberek esetében a csökkent gyomorsavtartalom is felelős lehet a hiánybetegség kialakulásáért, mert ekkor a test kevesebb vitamint képes kinyerni a húsban található fehérjékből. A vékonybélben túlságosan elszaporodó baktériumok csökkenthetik a B 12 -vitamin felszívódását, akárcsak a tápanyagok felszívódását rontó rendellenességek. A galandféreg-fertőzés szintén befolyásolhatja a vitamin felszívódását. Egyes májbetegségek akadályozhatják a B 12 -vitamin tárolását. A műtéti úton eltávolított gyomor (ahol az intrinzik faktor termelődik) vagy vékonybél (ahol a B 12 -vitamin felszívódik) is a vitamin hiányát okozza. A szigorú vegetáriánus étrend szintén hiányhoz vezethet, mivel ez a vitamin csak állati eredetű termékekben található meg. A vegetáriánus szülő szopós csecsemője is ki van téve a hiány kockázatának.


Panaszok, tünetek

Mivel a B 12 -vitamin szükséges a vörösvérsejtek termeléséhez, ennek hiánya vérszegénységhez vezet, melynek jellemzői a rendellenesen nagy vörösvérsejtek (makrociták), és a rendellenes sejtmagú fehérvérsejtek. Ha a vérszegénység az autoimmun reakció által elpusztított, intrinzik faktort termelő sejtek miatt alakul ki, az állapotot vészes vérszegénységnek nevezzük. Tekintve, hogy a máj nagymennyiségű B 12 -vitamint raktároz, a vészes vérszegénység a vitamin felszívódásának befejeződése után csak 3-5 évvel jelentkezik.

A hiány következtében létrejövő vérszegénység fokozatosan alakul ki, a test bizonyos mértékben alkalmazkodni tud. Ezért a vérszegénység súlyosabb lehet, mint amilyennek a tünetek mutatják. A vérszegénység sápadtságot, gyengeséget és fáradtságot okoz. A súlyos vérszegénység légzési zavarokat, szédülést és gyors szívverést is eredményez.

A B 12 -vitamin hiánya a perifériás idegek betegségét (neuropátiát) is okozhat, még a vérszegénység kialakulása előtt, főként 60 évnél idősebbek esetében. A lábak hamarabb és gyakrabban érintettek, mint a karok. Bizsergés jelentkezik a lábfejeken és a kezeken, a lábak, a lábfejek és a kezek érzékelése megszűnik, akárcsak a vibráció- és a helyzetérzékelés. Enyhe vagy közepes fokú izomgyengeség fejlődik ki, a reflexek kiesnek. A járás nehézzé válik. Néhány beteg zavarttá, ingerlékennyé és enyhén levertté válik. Az előrehaladott B 12 -vitamin-hiány delíriumot, paranoiát, csökkent mentális képességeket, demenciát okozhat.


Kórisme

Általában akkor lehet B 12 -vitamin hiányára gyanakodni, ha a rutin vérvizsgálat nagy vörös vérsejteket mutat ki. Ha a hiány gyanúja áll fenn, meg kell mérni a vér B 12 -vitamin szintjét. Idősebb embereknél fennálló hiány esetén további vizsgálatokra nincs szükség, mert a hiány oka, például a kevéssé savas gyomor általában nem komoly. Fiatalabbak esetében további vizsgálatokat kell végezni, főleg az intrinzik faktorra összpontosítva.

Ha a hiány oka továbbra sem ismert, Schilling-tesztet lehet végezni. Ennek során szájon át kismenynyiségű radioaktív B 12 -vitamint adnak, majd megmérik a felszívott mennyiséget. Ezután a B 12 -vitamint intrinzik faktorral kombinálva adják, ismét megmérve a felszívott mennyiséget. Ha a vitamin csak intrinzik faktor adása esetén szívódik fel, a vészes vérszegénység diagnózisa felállítható.


Kezelés

A B 12 -vitamin-hiány vagy a vészes vérszegénység kezelése a B 12 -vitamin pótlásából áll. A perifériás idegbetegség tüneteit mutató betegeknek a vitamint általában injekció formájában adják. Az injekciókat, melyeket a beteg önmagának is beadhat, napi vagy heti rendszerességgel kell adagolni heteken át, amíg a B 12 -vitamin szintje normalizálódik. Az injekciók adását havi rendszerességgel a beteg egész életében folytatni kell, hacsak a hiánybetegség hátterében álló rendellenesség nem gyógyítható. A hiánybetegségben szenvedő, tüneteket azonban nem mutató betegeknek a vitamint szájon át vagy orr-gél formájában is be lehet adni, időnként azonban vérvizsgálatot kell végezni, hogy meggyőződhessünk róla, a vitamin szintje normálissá vált, és az is maradt. Egyes súlyos tünetek - pl. a demencia idősebb emberekben - nem múlnak el.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

154. FEJEZET Vitaminok
D-vitamin »
E-vitamin (tokoferol) »
K-vitamin »
B1-vitamin »
B2-vitamin »
Niacin »
B6-vitamin »
B12-vitamin »
B 12 -VITAMIN-HIÁNY
Folsav »
C-vitamin »