Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

B 12 -VITAMIN-HIÁNY

A B 12 -vitamin hiányát többnyire felszívódási problémák okozzák. Ennek oka az intrinzik faktor, a gyomor által termelt fehérje hiánya lehet. Normális esetben a B 12 -vitamin felszívódása a vékonybél utolsó, vastagbélhez vezető szakaszán (ileum) történik. A felszívódáshoz azonban a vitaminnak egyesülnie kell az intrinzik faktorral. Ennek hiányában a B 12 -vitamin a bélben marad, és a széklettel távozik. Az intrinzik faktor hiányát okozhatják például a túlságosan aktív immunrendszer által termelt rendellenes antitestek, amik megtámadják és elpusztítják a gyomorban található, intrinzik faktor-termelő sejteket - autoimmun reakció következményeként.

Idős emberek esetében a csökkent gyomorsavtartalom is felelős lehet a hiánybetegség kialakulásáért, mert ekkor a test kevesebb vitamint képes kinyerni a húsban található fehérjékből. A vékonybélben túlságosan elszaporodó baktériumok csökkenthetik a B 12 -vitamin felszívódását, akárcsak a tápanyagok felszívódását rontó rendellenességek. A galandféreg-fertőzés szintén befolyásolhatja a vitamin felszívódását. Egyes májbetegségek akadályozhatják a B 12 -vitamin tárolását. A műtéti úton eltávolított gyomor (ahol az intrinzik faktor termelődik) vagy vékonybél (ahol a B 12 -vitamin felszívódik) is a vitamin hiányát okozza. A szigorú vegetáriánus étrend szintén hiányhoz vezethet, mivel ez a vitamin csak állati eredetű termékekben található meg. A vegetáriánus szülő szopós csecsemője is ki van téve a hiány kockázatának.


Panaszok, tünetek

Mivel a B 12 -vitamin szükséges a vörösvérsejtek termeléséhez, ennek hiánya vérszegénységhez vezet, melynek jellemzői a rendellenesen nagy vörösvérsejtek (makrociták), és a rendellenes sejtmagú fehérvérsejtek. Ha a vérszegénység az autoimmun reakció által elpusztított, intrinzik faktort termelő sejtek miatt alakul ki, az állapotot vészes vérszegénységnek nevezzük. Tekintve, hogy a máj nagymennyiségű B 12 -vitamint raktároz, a vészes vérszegénység a vitamin felszívódásának befejeződése után csak 3-5 évvel jelentkezik.

A hiány következtében létrejövő vérszegénység fokozatosan alakul ki, a test bizonyos mértékben alkalmazkodni tud. Ezért a vérszegénység súlyosabb lehet, mint amilyennek a tünetek mutatják. A vérszegénység sápadtságot, gyengeséget és fáradtságot okoz. A súlyos vérszegénység légzési zavarokat, szédülést és gyors szívverést is eredményez.

A B 12 -vitamin hiánya a perifériás idegek betegségét (neuropátiát) is okozhat, még a vérszegénység kialakulása előtt, főként 60 évnél idősebbek esetében. A lábak hamarabb és gyakrabban érintettek, mint a karok. Bizsergés jelentkezik a lábfejeken és a kezeken, a lábak, a lábfejek és a kezek érzékelése megszűnik, akárcsak a vibráció- és a helyzetérzékelés. Enyhe vagy közepes fokú izomgyengeség fejlődik ki, a reflexek kiesnek. A járás nehézzé válik. Néhány beteg zavarttá, ingerlékennyé és enyhén levertté válik. Az előrehaladott B 12 -vitamin-hiány delíriumot, paranoiát, csökkent mentális képességeket, demenciát okozhat.


Kórisme

Általában akkor lehet B 12 -vitamin hiányára gyanakodni, ha a rutin vérvizsgálat nagy vörös vérsejteket mutat ki. Ha a hiány gyanúja áll fenn, meg kell mérni a vér B 12 -vitamin szintjét. Idősebb embereknél fennálló hiány esetén további vizsgálatokra nincs szükség, mert a hiány oka, például a kevéssé savas gyomor általában nem komoly. Fiatalabbak esetében további vizsgálatokat kell végezni, főleg az intrinzik faktorra összpontosítva.

Ha a hiány oka továbbra sem ismert, Schilling-tesztet lehet végezni. Ennek során szájon át kismenynyiségű radioaktív B 12 -vitamint adnak, majd megmérik a felszívott mennyiséget. Ezután a B 12 -vitamint intrinzik faktorral kombinálva adják, ismét megmérve a felszívott mennyiséget. Ha a vitamin csak intrinzik faktor adása esetén szívódik fel, a vészes vérszegénység diagnózisa felállítható.


Kezelés

A B 12 -vitamin-hiány vagy a vészes vérszegénység kezelése a B 12 -vitamin pótlásából áll. A perifériás idegbetegség tüneteit mutató betegeknek a vitamint általában injekció formájában adják. Az injekciókat, melyeket a beteg önmagának is beadhat, napi vagy heti rendszerességgel kell adagolni heteken át, amíg a B 12 -vitamin szintje normalizálódik. Az injekciók adását havi rendszerességgel a beteg egész életében folytatni kell, hacsak a hiánybetegség hátterében álló rendellenesség nem gyógyítható. A hiánybetegségben szenvedő, tüneteket azonban nem mutató betegeknek a vitamint szájon át vagy orr-gél formájában is be lehet adni, időnként azonban vérvizsgálatot kell végezni, hogy meggyőződhessünk róla, a vitamin szintje normálissá vált, és az is maradt. Egyes súlyos tünetek - pl. a demencia idősebb emberekben - nem múlnak el.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

154. FEJEZET Vitaminok
D-vitamin »
E-vitamin (tokoferol) »
K-vitamin »
B1-vitamin »
B2-vitamin »
Niacin »
B6-vitamin »
B12-vitamin »
B 12 -VITAMIN-HIÁNY
Folsav »
C-vitamin »