Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Orvosválasztási nyilatkozat csak a kórházban dolgozó illetve azzal szerződésben álló orvosokra vonatkozik? (tehát más kórházban dolgozókra nem?)
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

FELMARÓDÁSOS NYELŐCSŐGYULLADÁS

A felmaródásos nyelőcsőgyulladás (erozív özofágitisz) során a nyelőcsőnyálkahártya egyes területei begyulladnak, elpusztulnak.

A betegség leggyakoribb oka a krónikus sav-viszszafolyás (reflux). Maró anyagok, például tisztítószerek is kimarhatják a nyelőcsövet, ha azokat véletlenül vagy szándékosan - például öngyilkossági kísérlet során - lenyelik. Egyes tabletták (pl. az aszpirin vagy más nem-szteroid gyulladásgátlók, az alendronat, a doxiciklin és bizonyos nagyméretű vas- és kálium tabletták is fájdalmas felmaródásokat okozhatnak, ha átmenetileg elakadnak a nyelőcsőben.

A felmaródásos nyelőcsőgyulladást özofagoszkóppal diagnosztizálják. Ha a felmaródást tabletta okozta, az általában nagy mennyiségű vízzel lemosható, a fájdalom ilyenkor többnyire pár órán belül megszűnik. Ritkán a maró anyagok vagy a tabletták által okozott felmaródás megmarad, és a nyelőcső szűkületéhez vezet.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

120. FEJEZET Nyelőcsőbetegségek