Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

FELMARÓDÁSOS NYELŐCSŐGYULLADÁS

A felmaródásos nyelőcsőgyulladás (erozív özofágitisz) során a nyelőcsőnyálkahártya egyes területei begyulladnak, elpusztulnak.

A betegség leggyakoribb oka a krónikus sav-viszszafolyás (reflux). Maró anyagok, például tisztítószerek is kimarhatják a nyelőcsövet, ha azokat véletlenül vagy szándékosan - például öngyilkossági kísérlet során - lenyelik. Egyes tabletták (pl. az aszpirin vagy más nem-szteroid gyulladásgátlók, az alendronat, a doxiciklin és bizonyos nagyméretű vas- és kálium tabletták is fájdalmas felmaródásokat okozhatnak, ha átmenetileg elakadnak a nyelőcsőben.

A felmaródásos nyelőcsőgyulladást özofagoszkóppal diagnosztizálják. Ha a felmaródást tabletta okozta, az általában nagy mennyiségű vízzel lemosható, a fájdalom ilyenkor többnyire pár órán belül megszűnik. Ritkán a maró anyagok vagy a tabletták által okozott felmaródás megmarad, és a nyelőcső szűkületéhez vezet.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

120. FEJEZET Nyelőcsőbetegségek