Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A nyelv rendellenességei

Sérülés: A baleset által okozott sérülés a nyelvvel kapcsolatos kellemetlenségek leggyakoribb oka. A nyelven sok fájdalom- és tapintásérzékelő idegvégződés található, emiatt sokkal érzékenyebb a fájdalomra, mint a test legtöbb része. A nyelv gyakran sérül meg véletlen harapás következményeként, gyógyulása azonban gyors. Egy éles szélű, letört fog vagy tömés jelentős károkat tud okozni ebben az érzékeny szövetben.

"Szőrösség":A nyelv háton található nyúlványok (bimbók) megnövekedése miatt a nyelv szőrősnek tűnhet. Ezt a szőrösséget láz, antibiotikus kezelés vagy peroxiddal való gyakori öblögetés is okozhatja. Ezeket a nyelv tetején található "szőröket" nem szabad összekeverni a nyelv oldalán található hajas leukoplakiával, ami az AIDS egyik jellegzetessége.

Elszíneződés:A nyelv bimbói dohányzás, dohányrágás, egyes ételek fogyasztása vagy színes baktériumok elszaporodása miatt színeződhetnek el.

A nyelv teteje feketére színeződhet, ha az illető gyomor problémáit bizmuttal kezelik. Az ilyen elszíneződéseket fogkefével vagy nyelvkaparóval lehet eltüntetni.

A vörös nyelv vérszegénység vagy vitaminhiány jele lehet. A vashiány által okozott vérszegénység miatt a nyelv egyenletesen halványnak tűnhet. A skarlát első jele lehet a nyelv eper-, majd málnaszínűvé válása. Kisgyermek esetében az eperszínű nyelv a Kawasaki-szindróma jele is lehet. Az egyenletesen vörös nyelv és a fájó száj a niacin (B 3 -vitamin) hiánya által okozott pellagrára utal. A vörös nyelvgyulladást (glosszitisz) is jelezhet - a nyelv vörös, fáj és duzzadt. Az égő, fájó érzés oka lehet égő száj szindróma is.

A néha az orca belső felszínén találhatóakhoz hasonló fehér foltok kísérik a lázat, a kiszáradást, a szifilisz második szakaszát, a szájpenészt, a lichen planust, a leukoplákiát vagy a szájon keresztül történő légzést.

Térképnyelv esetében a nyelv egyes területei fehérek és durvák, míg más területek vörösek és simák. Az elszíneződött területek heteken, vagy akár éveken át változnak. A jelenség nem jár fájdalommal, kezelése nem szükséges.

Sebek és duzzanatok:A nyelven kialakuló sebeket például herpesz szimplex, afták, tuberkolózis, bakteriális fertőzés vagy korai stádiumban levő szifilisz okozhatja. Sebek jelentkeznek egyes allergiákban vagy más immunrendszeri zavarokban is.

Míg a nyelv mindkét oldalán kialakuló duzzanatok többnyire ártalmatlanok, az egyoldaliak rákra utalhatnak. Megmagyarázhatatlan vörös vagy fehér területek, sebek vagy kinövések (különösen, ha kemények) a nyelven - főleg, ha fájdalmatlanok - a rák jelei lehetnek, ilyenkor orvosi vagy fogorvosi vizsgálat szükséges. Lásd még A legtöbb szájüregi rák a nyelv oldalán vagy a szájpadláson alakul ki. Ugyanakkor szinte sohasem jelenik meg a nyelvháton, kivéve, ha szifilisz okozza.

Kellemetlen érzés a nyelven:Kellemetlenséget okozhat valamely étel, főképpen savas ételek (pl. ananász) vagy fogkrém okozta irritáció. Néhány gyógyszer, egyes sérülések és fertőzések is kellemetlenséget válthatnak ki. Gyakran áll a háttérben szájpenész (kandidiázis), ilyenkor a gombák szaporodása fehér bevonatot képez a nyelven. Az égő száj szindróma az egész szájban erős fájdalmat okozhat.

A kellemetlen érzést kiváltó tényezőt általában kizárással állapíthatjuk meg. A nem fertőzéses eredetű kellemetlenséget a kiváltó ok kiiktatása általában megszünteti. Érdemes megpróbálkozni a fogkrém cseréjével, az irritációt okozó ételek elhagyásával, az éles szélű vagy törött fog kezeltetésével. A meleg, sós vízzel való öblögetés is segíthet. A szájpenészt valamilyen gombaellenes készítménnyel, például a nyastatinos szájöblítővel vagy szopogató cukorkával kezelhetjük.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

110. FEJEZET Az ajak és a nyelv rendellenességei
Ajak rendellenességek »
A nyelv rendellenességei