Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A nyelv rendellenességei

Sérülés: A baleset által okozott sérülés a nyelvvel kapcsolatos kellemetlenségek leggyakoribb oka. A nyelven sok fájdalom- és tapintásérzékelő idegvégződés található, emiatt sokkal érzékenyebb a fájdalomra, mint a test legtöbb része. A nyelv gyakran sérül meg véletlen harapás következményeként, gyógyulása azonban gyors. Egy éles szélű, letört fog vagy tömés jelentős károkat tud okozni ebben az érzékeny szövetben.

"Szőrösség":A nyelv háton található nyúlványok (bimbók) megnövekedése miatt a nyelv szőrősnek tűnhet. Ezt a szőrösséget láz, antibiotikus kezelés vagy peroxiddal való gyakori öblögetés is okozhatja. Ezeket a nyelv tetején található "szőröket" nem szabad összekeverni a nyelv oldalán található hajas leukoplakiával, ami az AIDS egyik jellegzetessége.

Elszíneződés:A nyelv bimbói dohányzás, dohányrágás, egyes ételek fogyasztása vagy színes baktériumok elszaporodása miatt színeződhetnek el.

A nyelv teteje feketére színeződhet, ha az illető gyomor problémáit bizmuttal kezelik. Az ilyen elszíneződéseket fogkefével vagy nyelvkaparóval lehet eltüntetni.

A vörös nyelv vérszegénység vagy vitaminhiány jele lehet. A vashiány által okozott vérszegénység miatt a nyelv egyenletesen halványnak tűnhet. A skarlát első jele lehet a nyelv eper-, majd málnaszínűvé válása. Kisgyermek esetében az eperszínű nyelv a Kawasaki-szindróma jele is lehet. Az egyenletesen vörös nyelv és a fájó száj a niacin (B 3 -vitamin) hiánya által okozott pellagrára utal. A vörös nyelvgyulladást (glosszitisz) is jelezhet - a nyelv vörös, fáj és duzzadt. Az égő, fájó érzés oka lehet égő száj szindróma is.

A néha az orca belső felszínén találhatóakhoz hasonló fehér foltok kísérik a lázat, a kiszáradást, a szifilisz második szakaszát, a szájpenészt, a lichen planust, a leukoplákiát vagy a szájon keresztül történő légzést.

Térképnyelv esetében a nyelv egyes területei fehérek és durvák, míg más területek vörösek és simák. Az elszíneződött területek heteken, vagy akár éveken át változnak. A jelenség nem jár fájdalommal, kezelése nem szükséges.

Sebek és duzzanatok:A nyelven kialakuló sebeket például herpesz szimplex, afták, tuberkolózis, bakteriális fertőzés vagy korai stádiumban levő szifilisz okozhatja. Sebek jelentkeznek egyes allergiákban vagy más immunrendszeri zavarokban is.

Míg a nyelv mindkét oldalán kialakuló duzzanatok többnyire ártalmatlanok, az egyoldaliak rákra utalhatnak. Megmagyarázhatatlan vörös vagy fehér területek, sebek vagy kinövések (különösen, ha kemények) a nyelven - főleg, ha fájdalmatlanok - a rák jelei lehetnek, ilyenkor orvosi vagy fogorvosi vizsgálat szükséges. Lásd még A legtöbb szájüregi rák a nyelv oldalán vagy a szájpadláson alakul ki. Ugyanakkor szinte sohasem jelenik meg a nyelvháton, kivéve, ha szifilisz okozza.

Kellemetlen érzés a nyelven:Kellemetlenséget okozhat valamely étel, főképpen savas ételek (pl. ananász) vagy fogkrém okozta irritáció. Néhány gyógyszer, egyes sérülések és fertőzések is kellemetlenséget válthatnak ki. Gyakran áll a háttérben szájpenész (kandidiázis), ilyenkor a gombák szaporodása fehér bevonatot képez a nyelven. Az égő száj szindróma az egész szájban erős fájdalmat okozhat.

A kellemetlen érzést kiváltó tényezőt általában kizárással állapíthatjuk meg. A nem fertőzéses eredetű kellemetlenséget a kiváltó ok kiiktatása általában megszünteti. Érdemes megpróbálkozni a fogkrém cseréjével, az irritációt okozó ételek elhagyásával, az éles szélű vagy törött fog kezeltetésével. A meleg, sós vízzel való öblögetés is segíthet. A szájpenészt valamilyen gombaellenes készítménnyel, például a nyastatinos szájöblítővel vagy szopogató cukorkával kezelhetjük.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

110. FEJEZET Az ajak és a nyelv rendellenességei
Ajak rendellenességek »
A nyelv rendellenességei