Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A gyógyszer felszívódása

A felszívódás a gyógyszer véráramba kerülése.

A felszívódás befolyásolja a biológiai hasznosíthatóságot: milyen gyorsan és milyen mennyiségben éri el a gyógyszer a tervezett támadáspontot. A felszívódást (és így a biológiai hasznosíthatóságot) befolyásoló tényezők a gyógyszerforma és a gyártás módja, a gyógyszer fizikai és kémiai tulajdonságai, valamint a gyógyszert szedő személy élettani jellemzőit. A szájon át szedett gyógyszerek esetén meghatározó élettani jellemző például, hogy mennyi idő alatt ürül ki és milyen savas a gyomor (mennyi a pH-ja), valamint hogy milyen gyorsan jut keresztül a gyógyszer az emésztőtraktuson.

A gyógyszerkészítmény egy gyógyszer tényleges beadási módját jelenti: ez lehet tabletta, kapszula, kúp, tapasz vagy oldat. Magából az aktív vegyület(ek)ből (hatóanyag) és segédanyagokból (semleges összetevők) áll. A tabletták például a hatóanyag és töltőanyagok, stabilizátorok, a tabletta szétesését elősegítő anyagok és síkosítóanyagok keverékei. A keveréket granulálják, és tabletta formába préselik. A segédanyagok minősége és mennyisége, valamint a préselés mértéke befolyásolja, hogy a tabletta milyen gyorsan esik szét, és a hatóanyag milyen gyorsan szívódik fel. A gyártók úgy szabályozzák ezeket a változókat, hogy optimális felszívódást érjenek el.

Ha a hatóanyag túlságosan gyorsan szabadul fel a tablettából, a vérszint túl magassá válhat, ez pedig túlzott reakcióhoz vezet. Ha nem szabadul fel elég gyorsan, a hatóanyag nagy része felszívódás nélkül távozhat a széklettel. A gyártók úgy állítják össze a tablettát, hogy a hatóanyag éppen a kívánt sebességgel szabaduljon fel belőle.

A kapszulák zselatin tokba helyezett hatóanyagból és segédanyagokból állnak. A zselatin héj nedvesség hatására megduzzad, átnedvesedés után a benne levő anyagok felszabadulnak, a héj pedig általában gyorsan elbomlik. A hatóanyag-részecskék mérete és a segédanyagok tulajdonságai határozzák meg, hogy a gyógyszer milyen gyorsan oldódik és szívódik fel. A folyadékkal töltött kapszulákból általában gyorsabban szívódik fel a hatóanyag, mint a szilárd részecskéket tartalmazókból.

Mivel az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek segédanyagai különbözőek, a különböző gyárak azonos hatóanyagú termékeinek felszívódása különböző lehet. Így a gyógyszerek hatásai, még azonos dózisban is, különbözhetnek egymástól. Azokat a gyógyszereket, melyek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, és azonos idő alatt ugyanolyan vérszintet érnek el, biológiailag egyenértékűnek tekintjük. A biológiai egyenértékűség biztosítja a terápiás egyenértékűséget (ugyanolyan terápiás hatást), a biológiailag egyenértékű gyógyszerek egymással helyettesíthetők.

Ha egy szájon át adható gyógyszer irritálja a gyomor nyálkahártyáját, vagy a gyomorsav hatására elbomlik, a tabletta vagy kapszula bevonható olyan anyagból álló réteggel, ami megvédi az elbomlástól, míg a vékonybélbe nem ér. Ezeket bélben oldódó (ún. intesztinoszolvens) védőbevonatoknak nevezik. A bevonat akkor bomlik el, amikor kapcsolatba kerül a vékonybél kevésbé savas környezetével vagy emésztőenzimeivel. A bevonatok azonban nem mindig a várt módon oldódnak fel, így különösen idős embereknél előfordulhat, hogy a tabletta vagy kapszula változatlanul távozik a széklettel.

Egyes gyógyszereket úgy állítanak elő, hogy belőlük a hatóanyag lassan vagy szakaszosan, kis menynyiségekben, általában 12 óra vagy ennél is hosszabb periódus alatt szabaduljon fel. Ezt az adagolási formát szabályozott, elhúzódó kioldódásúnak hívják (SR=slow release).

A felszívódást és a biológiai hasznosíthatóságot befolyásolhatja a táplálék, más gyógyszerek együttes szedése, vagy emésztési zavarok is. Például a magas rosttartalmú ételek megköthetik a gyógyszert, megakadályozva ezzel annak felszívódását. Hashajtók és a hasmenés, melyek felgyorsítják a béltraktusban tartózkodó anyagok kiürülését, csökkenthetik a felszívódást, de hatással lehet az is, ha a bélcsatorna egy részét (a gyomrot vagy a vastagbelet) sebészileg eltávolítják.

A gyógyszer tárolásának módja és időtartama szintén befolyásolhatja a biológiai hasznosíthatóságot. Néhány készítmény megromolhat, inaktiválódhat vagy ártalmassá válhat, ha nem megfelelően, vagy túl sokáig tárolták. Bizonyos gyógyszereket hűtőszekrényben vagy sötét, száraz, hűvös helyen kell tartani. A tárolásra vonatkozó előírásokat be kell tartani, és figyelni kell a lejárati időre is.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

11. FEJEZET A gyógyszerek beadási módja és kinetikája