Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Melyek a megbetegedési veszély esetén kötelező védőoltások?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

A gyógyszer felszívódása

A felszívódás a gyógyszer véráramba kerülése.

A felszívódás befolyásolja a biológiai hasznosíthatóságot: milyen gyorsan és milyen mennyiségben éri el a gyógyszer a tervezett támadáspontot. A felszívódást (és így a biológiai hasznosíthatóságot) befolyásoló tényezők a gyógyszerforma és a gyártás módja, a gyógyszer fizikai és kémiai tulajdonságai, valamint a gyógyszert szedő személy élettani jellemzőit. A szájon át szedett gyógyszerek esetén meghatározó élettani jellemző például, hogy mennyi idő alatt ürül ki és milyen savas a gyomor (mennyi a pH-ja), valamint hogy milyen gyorsan jut keresztül a gyógyszer az emésztőtraktuson.

A gyógyszerkészítmény egy gyógyszer tényleges beadási módját jelenti: ez lehet tabletta, kapszula, kúp, tapasz vagy oldat. Magából az aktív vegyület(ek)ből (hatóanyag) és segédanyagokból (semleges összetevők) áll. A tabletták például a hatóanyag és töltőanyagok, stabilizátorok, a tabletta szétesését elősegítő anyagok és síkosítóanyagok keverékei. A keveréket granulálják, és tabletta formába préselik. A segédanyagok minősége és mennyisége, valamint a préselés mértéke befolyásolja, hogy a tabletta milyen gyorsan esik szét, és a hatóanyag milyen gyorsan szívódik fel. A gyártók úgy szabályozzák ezeket a változókat, hogy optimális felszívódást érjenek el.

Ha a hatóanyag túlságosan gyorsan szabadul fel a tablettából, a vérszint túl magassá válhat, ez pedig túlzott reakcióhoz vezet. Ha nem szabadul fel elég gyorsan, a hatóanyag nagy része felszívódás nélkül távozhat a széklettel. A gyártók úgy állítják össze a tablettát, hogy a hatóanyag éppen a kívánt sebességgel szabaduljon fel belőle.

A kapszulák zselatin tokba helyezett hatóanyagból és segédanyagokból állnak. A zselatin héj nedvesség hatására megduzzad, átnedvesedés után a benne levő anyagok felszabadulnak, a héj pedig általában gyorsan elbomlik. A hatóanyag-részecskék mérete és a segédanyagok tulajdonságai határozzák meg, hogy a gyógyszer milyen gyorsan oldódik és szívódik fel. A folyadékkal töltött kapszulákból általában gyorsabban szívódik fel a hatóanyag, mint a szilárd részecskéket tartalmazókból.

Mivel az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek segédanyagai különbözőek, a különböző gyárak azonos hatóanyagú termékeinek felszívódása különböző lehet. Így a gyógyszerek hatásai, még azonos dózisban is, különbözhetnek egymástól. Azokat a gyógyszereket, melyek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, és azonos idő alatt ugyanolyan vérszintet érnek el, biológiailag egyenértékűnek tekintjük. A biológiai egyenértékűség biztosítja a terápiás egyenértékűséget (ugyanolyan terápiás hatást), a biológiailag egyenértékű gyógyszerek egymással helyettesíthetők.

Ha egy szájon át adható gyógyszer irritálja a gyomor nyálkahártyáját, vagy a gyomorsav hatására elbomlik, a tabletta vagy kapszula bevonható olyan anyagból álló réteggel, ami megvédi az elbomlástól, míg a vékonybélbe nem ér. Ezeket bélben oldódó (ún. intesztinoszolvens) védőbevonatoknak nevezik. A bevonat akkor bomlik el, amikor kapcsolatba kerül a vékonybél kevésbé savas környezetével vagy emésztőenzimeivel. A bevonatok azonban nem mindig a várt módon oldódnak fel, így különösen idős embereknél előfordulhat, hogy a tabletta vagy kapszula változatlanul távozik a széklettel.

Egyes gyógyszereket úgy állítanak elő, hogy belőlük a hatóanyag lassan vagy szakaszosan, kis menynyiségekben, általában 12 óra vagy ennél is hosszabb periódus alatt szabaduljon fel. Ezt az adagolási formát szabályozott, elhúzódó kioldódásúnak hívják (SR=slow release).

A felszívódást és a biológiai hasznosíthatóságot befolyásolhatja a táplálék, más gyógyszerek együttes szedése, vagy emésztési zavarok is. Például a magas rosttartalmú ételek megköthetik a gyógyszert, megakadályozva ezzel annak felszívódását. Hashajtók és a hasmenés, melyek felgyorsítják a béltraktusban tartózkodó anyagok kiürülését, csökkenthetik a felszívódást, de hatással lehet az is, ha a bélcsatorna egy részét (a gyomrot vagy a vastagbelet) sebészileg eltávolítják.

A gyógyszer tárolásának módja és időtartama szintén befolyásolhatja a biológiai hasznosíthatóságot. Néhány készítmény megromolhat, inaktiválódhat vagy ártalmassá válhat, ha nem megfelelően, vagy túl sokáig tárolták. Bizonyos gyógyszereket hűtőszekrényben vagy sötét, száraz, hűvös helyen kell tartani. A tárolásra vonatkozó előírásokat be kell tartani, és figyelni kell a lejárati időre is.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

11. FEJEZET A gyógyszerek beadási módja és kinetikája