Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen esetben szűnik meg az ápolási díjra való jogosultság?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

KIEGÉSZÍTŐ (ADJUVÁNS) SZEREK

Az adjuváns szerek közé azokat a gyógyszereket soroljuk, melyeket elsősorban nem fájdalomcsillapításra használnak, azonban bizonyos körülmények között ilyen hatásuk is lehet. Ezeket a szereket nem önmagukban, hanem egyéb gyógyszeres vagy más kezelési módok kiegészítésére használják.

A leggyakrabban alkalmazott adjuváns szerek az antidepresszívumok (pl. amitriptilin, dezipramin), s antikonvulzívumok (pl. gabapentin, karbamazepin, fenitoin) n és a szájon át vagy lokálisan alkalmazható helyi érzéstelenítő szerek.

Az antidepresszívumok olyan betegek fájdalmát is csökkenthetik, akiknek nincs depressziójuk. Bizonyos vizsgálatok amellett szólnak, hogy a triciklikus antidepresszívumok ebből a szempontból hatásosabbak, mint a többi ilyen szer, azonban a szerotonin visszavétel gátlóknak (SSRI, pl. fluoxetin) kevesebb a mellékhatása. Az is előfordul, hogy a betegben az egyik szer hatékony, míg a többi nem hat.

Az antikonvulzív (görcsgátló) szereket neuropátiás fájdalom kezelésére használják. A leggyakrabban a gabapentint alkalmazzák, de sok egyéb szer adása is szóba jöhet, így például fenitoin, karbamazepin, clonazepam, divalpro, lamotrigin, topiramat, oxkarbamazepin is kipróbálható. A divalprohoz hasonló görcsgátlók a migrénes fejfájás kialakulását is megakadályozhatják.

A szívritmus zavarok kezelésében használt szájon át szedhető helyi érzéstelenítő, a mexiletin is adható a neuropátiás fájdalom bizonyos eseteiben. A helyi érzéstelenítőket gyakrabban adják közvetlenül a fájdalmas területbe vagy annak közelébe. A lidokainhoz hasonló szereket, például a bőrbe adják be, ezzel a módszerrel nem csak a sérülést követő, hanem a neuropátiás fájdalom is csökkenthető. Helyi érzéstelenítőket idegblokádra is használhatnak. A szimpatikus idegblokádot, például, úgy hozzák létre, hogy a gerinc melletti idegcsoportba helyi érzéstelenítőt adnak. A helyi érzéstelenítőt a test felső részén jelentkező fájdalom kezelésére a nyaki gerinc, a test alsó részének a fájdalomcsillapítására pedig a gerinc alsó szakasza mentén adják be.

Esetenként az idegsérülést követő fájdalmat az ideg roncsolásával kezelik. Ezt végezhetik maró anyag (pl. fenol) idegbe fecskendezésével, az ideg fagyasztásával (krioterápia), illetve rádiófrekvenciás égetéssel. Ezeket a technikákat az arcfájdalommal járó trigeminus neuralgia kezelésében használják.

Néhány fájdalmas állapot kezelésében jól használhatók a krémben, kenőcsben vagy bőrtapasz formájában alkalmazott helyi érzéstelenítők, például lidokain. Ezeket a szereket az esetek többségében rövid ideig alkalmazzák, így például használható helyi érzéstelenítőt tartalmazó öblögető szer a torokfájás kezelésére. Akadnak azonban olyan krónikus fájdalom szindrómában szenvedő betegek, akikben a helyi érzéstelenítők lokális alkalmazása sokat segít. A herpeszt követő idegfájdalom kezelésére például alkalmas lehet a lidokain-tapasz.

A csípős paprikából kivont kapszaicin tartalmú krémek hasznosak lehetnek az övsömört követő fájdalom és az oszteoartritiszes panaszok enyhítésében. Leginkább ízületi gyulladás okozta helyi fájdalom kezelésére használják. A krémet naponta többször kell alkalmazni.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:

78. FEJEZET A fájdalom