Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

SARKANTYÚ FÁJDALOM

A sarkantyú csontkinövés a sarokcsonton. A sarokcsonton tapadó inak vagy kötőszövet (faszcia) fokozott húzó hatása miatt keletkezik.

A sarkantyú gyakori, de általában nem okoz fájdalmat, csak ha gyulladás lép fel a környező szövetekben. Sarok fájdalom szindrómának is nevezik. Az első panaszokat jellemzően reggel, felkelés után az ágyról lelépéskor veszi észre a beteg. A fájdalom megjelenhet hosszabb ülés után az első néhány lépés megtételekor is.

Már fizikális vizsgálatkor rendszerint felismerhető a kórkép. A sarok talpi részének megnyomása ott, ahol a lábboltozat kezdődik, általában fájdalmas. Ha a sarok közepe is nyomásérzékeny, az begyulladt nyálkatömlőre utal. A röntgen megerősítheti a diagnózist, de eleinte még normális is lehet.

A kezelés célja a fájdalom csökkentése. A láb és a lábboltozat kipárnázása, bekötése, vagy talpbetét használata, mellyel a sarok rögzíthető, nagymértékben csökkentheti a talpi bőnye (faszcia) húzódását, és ezzel a fájdalmat. Sarokpárnácskák és jó támaszt adó, lágy talpú cipők szintén segíthetnek. Lábszárnyújtó gyakorlatok és jeges masszázs is hatásos. Ez utóbbi során egy bizonyos bőrfelületet masszíroznak jéggel. Egyik változata az, amikor egy papír pohárban megfagyasztják a vizet, majd megfordítják a poharat, és a jéggel dörzsölik a bőrt. Ahogy a jég elolvad, a papír fokozatosan ledörzsölődik. Kortikoszteroidok és helyi érzéstelenítő keverékével beinjekciózható a sarok fájdalmas területe. A legfájdalmasabb sarkantyúkat sebészileg távolítják el. ((A Szerkesztő megjegyzése:a panaszokat nem a csontkinövés, hanem a talpi bőnye húzása okozza, ezért nem a csontot vésik le, hanem a faszcia tapadását vágják át. Általában a faszcia eltávolítása sem szükséges)

A sarkantyú vagy a sarokcsont alapjánál lévő kinövéstől a lábujjak alapjáig futó tömött bőnye (talpi faszcia) műtéti eltávolításához csak akkor tanácsos folyamodni, ha az állandó fájdalmat semmilyen más kezelési módszerrel nem sikerült enyhíteni. Csak végső megoldásként jöhet szóba, mert a kimenetele nem megjósolható. Esetenként a fájdalom a műtét után is megmarad.

Kapcsolódó kép »