Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Kik jogosultak a betegszállításra?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

FÁJDALOM A TALP ELÜLSŐ, PÁRNÁZOTT RÉSZÉBEN

Az itt jelentkező fájdalomnak számos oka lehet (pl. izületi gyulladás, rossz keringés, az idegek becsípődése a lábujjak között, a lábközépcsontok kóros hoszszúsága, a rossz tartás és egyéb betegségek). Leggyakrabban azonban az idegek károsodása, vagy a láb korral járó változásai okozzák, és metatarzalgiának nevezik.

A láb idegeinek károsodása okozta fájdalom:A talpat és a lábujjak talpi felszínét ellátó idegek az ujjak csontjai között futnak. A talp elülső, párnázott részén jelentkező fájdalom az idegrostokat körülvevő szövet jóindulatú burjánzása (neuróma) következménye is lehet, és rendszerint a harmadik és a negyedik lábujj alapja között fordul elő (Morton-féle neuróma), de kialakulhat bármelyik két lábujj között. Neurómák általában csak az egyik lábban jelennek meg, és nőkben gyakoribbak.

Korai szakaszban a beteg csupán enyhe fájdalmat érez a harmadik és a negyedik lábujj körül, melyhez néha égető vagy zsibbadó érzés társul. Bizonyos lábbelik, különösen az elől túl keskeny vagy hegyes orrú cipők viselésekor a panaszok általában fokozódnak. Ahogy a betegség súlyosbodik, állandó, a lábujjak végébe sugárzó égés érezhető, függetlenül a cipő típusától. A beteg úgy érzi, mintha golyó vagy kavics lenne a talp párnázott részében.

Az orvos a diagnózist a panaszok kialakulásának értékelése és a láb vizsgálata alapján állapítja meg. A röntgen, a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) és az ultrahang nem segíti igazán a betegség felismerését.

A tünetek enyhíthetők, ha kortikoszteroidot és helyi érzéstelenítőt injekcióznak a fájdalom helyére, és a beteg talpbetét visel. 2-3 injekcióra is szükség lehet 1-2 hetes időközönként. Ha ez nem segít, a neuróma sebészi kimetszése rendszerint teljesen megszünteti a fájdalmat, de az adott terület véglegesen érzéketlen maradhat.

A metatarzalgiás fájdalom:A kor előrehaladtával csökken a lábközépcsontok fejeit kipárnázó, védő zsírpárna mennyisége. Az itt jelentkező fájdalmat metatarzalgiának nevezik. Kezeletlenül a lábközépcsontok fejei alatt elhelyezkedő nyálkatömlők (burzák) gyulladását okozza (metatarzális burzitisz). Reumatoid artritiszben is kialakulhat itt fájdalom és duzzanat.

A kezelés értelemszerűen speciális cipők viseléséből, kipárnázásból, vagy olyan talpbetétek használatából áll, melyek a testsúlyt a talp elülső részéről áthelyezik, és egyenletesebben osztják el az egész lábra.