Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Orvosválasztási nyilatkozat csak a kórházban dolgozó illetve azzal szerződésben álló orvosokra vonatkozik? (tehát más kórházban dolgozókra nem?)
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

FÁJDALOM A TALP ELÜLSŐ, PÁRNÁZOTT RÉSZÉBEN

Az itt jelentkező fájdalomnak számos oka lehet (pl. izületi gyulladás, rossz keringés, az idegek becsípődése a lábujjak között, a lábközépcsontok kóros hoszszúsága, a rossz tartás és egyéb betegségek). Leggyakrabban azonban az idegek károsodása, vagy a láb korral járó változásai okozzák, és metatarzalgiának nevezik.

A láb idegeinek károsodása okozta fájdalom:A talpat és a lábujjak talpi felszínét ellátó idegek az ujjak csontjai között futnak. A talp elülső, párnázott részén jelentkező fájdalom az idegrostokat körülvevő szövet jóindulatú burjánzása (neuróma) következménye is lehet, és rendszerint a harmadik és a negyedik lábujj alapja között fordul elő (Morton-féle neuróma), de kialakulhat bármelyik két lábujj között. Neurómák általában csak az egyik lábban jelennek meg, és nőkben gyakoribbak.

Korai szakaszban a beteg csupán enyhe fájdalmat érez a harmadik és a negyedik lábujj körül, melyhez néha égető vagy zsibbadó érzés társul. Bizonyos lábbelik, különösen az elől túl keskeny vagy hegyes orrú cipők viselésekor a panaszok általában fokozódnak. Ahogy a betegség súlyosbodik, állandó, a lábujjak végébe sugárzó égés érezhető, függetlenül a cipő típusától. A beteg úgy érzi, mintha golyó vagy kavics lenne a talp párnázott részében.

Az orvos a diagnózist a panaszok kialakulásának értékelése és a láb vizsgálata alapján állapítja meg. A röntgen, a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) és az ultrahang nem segíti igazán a betegség felismerését.

A tünetek enyhíthetők, ha kortikoszteroidot és helyi érzéstelenítőt injekcióznak a fájdalom helyére, és a beteg talpbetét visel. 2-3 injekcióra is szükség lehet 1-2 hetes időközönként. Ha ez nem segít, a neuróma sebészi kimetszése rendszerint teljesen megszünteti a fájdalmat, de az adott terület véglegesen érzéketlen maradhat.

A metatarzalgiás fájdalom:A kor előrehaladtával csökken a lábközépcsontok fejeit kipárnázó, védő zsírpárna mennyisége. Az itt jelentkező fájdalmat metatarzalgiának nevezik. Kezeletlenül a lábközépcsontok fejei alatt elhelyezkedő nyálkatömlők (burzák) gyulladását okozza (metatarzális burzitisz). Reumatoid artritiszben is kialakulhat itt fájdalom és duzzanat.

A kezelés értelemszerűen speciális cipők viseléséből, kipárnázásból, vagy olyan talpbetétek használatából áll, melyek a testsúlyt a talp elülső részéről áthelyezik, és egyenletesebben osztják el az egész lábra.