Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Hogyan történik az anonimitás?
 
 
 
Olcsóbb gyógyszert keres?
A jelenleg szedett gyógyszerének nevét megadva rendszerünk kilistázza a helyettesítő készítményeket. Így összevetheti a jelenleg szedett és helyettesítő készítmények árait.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

DUPUYTREN-KONTRAKTÚRA

A Dupuytren-kontraktúra (tenyéri fibromatózis) a rostszövet kötegeinek (ún. faszciáknak) a folyamatos zsugorodása a tenyérben, mely az ujjak elgörbüléséhez, és végül karomszerű kéztartáshoz vezet.

Gyakori, örökletes betegség, mely főként férfiakban, inkább 45 éves kor után fordul elő. A kóros gének jelenlétekor azonban egyáltalán nem bizonyos, hogy az illető beteg is lesz. Az Amerikai Egyesült Államokban a Dupuytren-kontraktúra 5%-ban, világszerte pedig 2-42% között fordul elő. Az esetek felében mind a két kezet érinti; ha csak az egyik kezet, a jobb kétszer gyakrabban károsodik.

Leginkább cukorbetegekben, alkoholistákban és epilepsziában szenvedőkben észlelhető. Esetenként egyéb betegségekhez is társulhat, például az ujjízületek feletti rostszövet megvastagodásával (Garrod-párnákkal), a hímvesszőben lévő faszcia rövidülésével, mely görbült és fájdalmas merevedést okoz (pénisz fibromatózis [Peyronie-betegség] Lásd még ), és csomókat a talpon (talpi fibromatózis). A tenyér faszciájának megvastagodását és elgörbülését okozó pontos mechanizmus azonban még nem ismert.

Az első tünet általában egy érzékeny csomó a tenyéren (legtöbbször a harmadik vagy a negyedik ujjnál). A csomó kezdetben okozhat panaszokat, de később fokozatosan fájdalmatlanná válik. Az ujjak egyre jobban meggörbülnek. Ez az állapot végül romlik, és a kéz karomszerű lesz. Az orvos a fizikális vizsgálattal állítja fel a diagnózist.

Kortikoszteroid oldat injekciózása a csomóba csökkentheti a terület érzékenységét, de nem gátolja a betegség romlását. Rendszerint műtét szükséges, ha a beteg nem tudja kinyújtani a kezét az asztalra fektetve, vagy ha az ujjak annyira meggörbültek, hogy korlátozzák a kéz működését. A károsodott faszcia eltávolítása igen bonyolult, mert az idegeket, vérereket és inakat vesz körül. Ha nem volt teljes a faszcia kimetszése, a Dupuytren kontraktúra visszatérhet a műtét után. Magától is kiújulhat, különösen, ha a betegség fiatal korban kezdődött, családi halmozódást mutat, és azokban a betegekben, akikben Garrod-párnák, Peyronie-betegség vagy talpi csomók is észlelhetők.