Dr.Info - Hivatalos magyar egészségügyi tudakozó
Egészségügyi Minisztérium
Telefonos tudakozó elérhetősége:
Telefon: 06 40 DRINFO (06 40 374-636)
Hétköznap és hétvégén: 0-24 óráig
 
Kihez forduljon?Kihez forduljon?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyógyszerek, segédeszközökGyógyszerek, segédeszközök
 
 
Egészségügyi tudástárEgészségügyi tudástár
 
 
 
 
 
 
 
KapcsolatKapcsolat
 
 
 
 
 
 
Közérdekű információk
Milyen esetben szűnik meg az ápolási díjra való jogosultság?
 
 
 
Érdekli az egészségügy?
Érdeklik egészségügyi ellátással kapcsolatos információk? Közérdekű információk rovatunkban témakörökbe rendezve megtalálja egészségüggyel kapcsolatos jogszabályok könnyen érthető összefoglalóit.
 
 
 
Betegség információkBetegség információk
Ezen az oldalon a kiválasztott találat teljes szövegét tekintheti meg. Ha nem találta meg teljes egészében a keresett információt, válasszon másik találatot a találati listából, hajtson végre újabb keresést vagy keressen tovább a tartalomjegyzéken keresztül.
MSD Orvosi kézikönyv a családban, Főszerkesztő: Mark H. Beers, MD
Kereséshez »    Tartalomjegyzékhez »

DUPUYTREN-KONTRAKTÚRA

A Dupuytren-kontraktúra (tenyéri fibromatózis) a rostszövet kötegeinek (ún. faszciáknak) a folyamatos zsugorodása a tenyérben, mely az ujjak elgörbüléséhez, és végül karomszerű kéztartáshoz vezet.

Gyakori, örökletes betegség, mely főként férfiakban, inkább 45 éves kor után fordul elő. A kóros gének jelenlétekor azonban egyáltalán nem bizonyos, hogy az illető beteg is lesz. Az Amerikai Egyesült Államokban a Dupuytren-kontraktúra 5%-ban, világszerte pedig 2-42% között fordul elő. Az esetek felében mind a két kezet érinti; ha csak az egyik kezet, a jobb kétszer gyakrabban károsodik.

Leginkább cukorbetegekben, alkoholistákban és epilepsziában szenvedőkben észlelhető. Esetenként egyéb betegségekhez is társulhat, például az ujjízületek feletti rostszövet megvastagodásával (Garrod-párnákkal), a hímvesszőben lévő faszcia rövidülésével, mely görbült és fájdalmas merevedést okoz (pénisz fibromatózis [Peyronie-betegség] Lásd még ), és csomókat a talpon (talpi fibromatózis). A tenyér faszciájának megvastagodását és elgörbülését okozó pontos mechanizmus azonban még nem ismert.

Az első tünet általában egy érzékeny csomó a tenyéren (legtöbbször a harmadik vagy a negyedik ujjnál). A csomó kezdetben okozhat panaszokat, de később fokozatosan fájdalmatlanná válik. Az ujjak egyre jobban meggörbülnek. Ez az állapot végül romlik, és a kéz karomszerű lesz. Az orvos a fizikális vizsgálattal állítja fel a diagnózist.

Kortikoszteroid oldat injekciózása a csomóba csökkentheti a terület érzékenységét, de nem gátolja a betegség romlását. Rendszerint műtét szükséges, ha a beteg nem tudja kinyújtani a kezét az asztalra fektetve, vagy ha az ujjak annyira meggörbültek, hogy korlátozzák a kéz működését. A károsodott faszcia eltávolítása igen bonyolult, mert az idegeket, vérereket és inakat vesz körül. Ha nem volt teljes a faszcia kimetszése, a Dupuytren kontraktúra visszatérhet a műtét után. Magától is kiújulhat, különösen, ha a betegség fiatal korban kezdődött, családi halmozódást mutat, és azokban a betegekben, akikben Garrod-párnák, Peyronie-betegség vagy talpi csomók is észlelhetők.